Přílohy

Brambory pocházejí z Peru, kde je již před více než 2000 lety pěstovali Inkové. Dnešní potomci Inků mají pro brambory více než 1 000 různých jmen.Španělští dobyvatelé je přivezli ukázat svému králi a ten je rozeslal darem ostatním panovníkům v Evropě.


Křupavé grilované brambory se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Potřebujeme:

Brambory (počet dle strávníků) 
Směs na potírání: česnek, bazalka, máta, sůl, pepř, olivový olej, jemně nastrouhaný sýr eidam + parmezán (nemusí být)

Jak na to:

Brambory nařežeme na cca. 1 cm plátky a dáme opéct na gril do zlatova, nakonec namažeme směsí z bylinek, česneku a a sýra kterou jsme si připravili v hmožďíři a necháme ještě pár minut na grilu aby se nám směs roztekla. Velmi jednoduché, velmi dobré, dá se samozřejmě připravit i vtroubě, na grilu doporučuji připravovat na silnějším alobalu pomazaném olejem. Brambory mohou být se slupkou i nemusí, recept se dá velmi snadno přizpůsobit individuální chuti. 

Příloha: salát, grilované maso

 


Smažené bramborové noky

Potřebujeme:

200 ml vody, 1 lžíce oleje, 20 g másla, 80-100 g hrubé mouky, 2 vejce, asi 250 g vařených brambor, sůl, olej na smažení

Jak na to:

Do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme olej, máslo, sůl a přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí ani na vařečku ani na kastrůlek. Přimícháme vejce a najemno nastrouhané vařené brambory. Ze vzniklého těsta vykrajujeme lžicí noky, které v horkém oleji usmažíme dozlatova. 

Příloha: 
Podáváme k minutkám z drůbežího masa.


Australské cukety

 

Potřebujeme:

1 kg cuket, 1/2 kg cibule, 3 polévkové lžíce soli, 4 hrnečky cukru, 2 a 1/2 hrnečku bílého octa, 1 červená paprika, 2 polévkové lžíce pokrájené celerové natě, 1 kávová lžička turmerikového prášku (kurkuma), 1 kávová lžička kari, 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)

Jak na to:

1. den: Cukety oloupeme, zbavíme semen a nahrubo nastrouháme. Cibuli také oloupeme a pokrájíme najemno. Smícháme a společně se solí necháme rozležet do druhého dne. 

2. den: Dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce společně s cukrem, octem, jemně pokrájenou paprikou, celerovou natí, kurkumou a kari, přivedeme do varu a chvilku povaříme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství studené vody a vaříme dokud není zelenina měkká - což jsou asi 3 minuty. Hotové naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Příloha: je to vynikající příloha ke grilovaným masům či uzeninám

 


Rajčatová rýže

 

Potřebujeme:

250 gramů rajčat, 250 gramů rýže natural, olej, voda, cibule, hřebíček, sůl

Jak na to:

Propláchnutou rýži osmažíme na polovině dávky oleje (nepřipálíme, měla by být průhledná), zalijeme 4 dl vody, osolíme, přidáme cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a dusíme pod pokličkou doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou, ochladíme ve studené vodě, oloupeme, nakrájíme na kousky a dusíme na zbylém oleji. Měkkou rýži lehce promícháme s dušenými rajčaty.