Polévky
Nejstarší psaný recept na polévku se objevil v Apikurově kuchařce ze 4. století a obsahoval následující složky: pšenice, olivový olej, mleté maso, mozek, pepř, bobkový list, kmín, víno, fermentovaná rybí omáčka.
Žampionová krémová polévka
Potřebujeme:
1 velká nadrobno nakrájená cibule, 50 g másla, 500 g nadrobno nakrájených žampionů, muškátový oříšek, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, litr mléka, sůl, pepř
Jak na to:
Zpěníme cibulku, zalijeme ji trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme žampiony, koření, česnek a vaříme asi 20 minut. Nakonec přidáme mléko a krátce povaříme.
Na talíři zdobíme sekanou petrželkou a nadrobno nasekanými dušenými žampiony.
Hrušková polévka s plísňovým sýrem
Potřebujeme:
na polévku 30 ml slunečnicového oleje, 1 cibule nakrájená na drobno, 3 hrušky, zbavené jádřince a pokrájené, 400 ml zeleninového vývaru, půl lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokforu nebo jiného dobrého plísňáku, sůl a černý pepř na karamelizované hrušky50 g másla 2 hrušky nakrájené na plátky
Jak na to:
Na oleji osmaž cibuli, přidej hrušky a vývar a vař asi 8-10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou). Přidej papriku, citronovou šťávu, sýr, osol a opepři dle chuti.
Trochu nech ochladit, nalej do mixéru a mixuj a pij u toho bílé víno. Přeceď (dobře) a nalej zpět do hrnce, aby se polévka ještě ohřála.
KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY
na másle peč hrušky 8-10 minut, dokud pěkně nezhnědnou. pilně hrušky otáčej.
Nalej polévku do mělkých misek, ozdob karamelizovanými hruškami.
Filipínská hovězí polévka
Potřebujeme:
1/2 kila hovězího masa, 1 paprika, 1 nakrájená cibule , nakrájený zázvor,1 nakrájené rajče, hlávkové zelí, cukrová kukuřice, 4 šálky voda,sůl , glutasol
Jak na to:
1) Hovězí maso vaříme v dostatečném množství vody. Když hovězí maso změkne přidáme zázvor,cibule, kukuřici í, osolíme a přidáme glutasol a vaříme 5 minut.
2) Přidáme rajče,papriku a hlávkové zelí. Vaříme tak, aby zelenina zůstala jemně křupavá.
Příloha:
bilý chléb
Krémová bramborová polévka pro slavnostní příležitosti
Potřebujeme:
750 g brambor, 3 menší cibule, 50 g slaniny, 750 ml masového vývaru / klidně z kostky/, kousek másla, olej majoránka, sůl, pepř a 150 ml šlehačky pažitka
Jak na to:
Brambory očistíme, oloupeme. Jednu si schováme na pozdější použití, ostatní nakrájíme na kostičky.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, malou část koleček si schováme na později.
Slaninu nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme slaninu a cibuli, chvíli zlehka restujeme, pak přidáme brambory a zalijeme horkým vývarem. Okořeníme a vaříme hodně doměkka. Cca čtvrtinu polévky i s brambory odebereme a propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět. Ještě lehce provaříme.
Na hrubém struhadle nastrouháme schovanou bramboru a důkladně vysušíme v utěrce.
Na dvou pánvičkách si na oleji dokřupava opečeme strouhanou bramboru a schovaná kolečka cibule.
Šlehačku ušleháme.
Polévku nalejeme do talířů nebo polévkových misek, každou porci ozdobíme lžící šlehačky, troškou opečené cibule a brambory a hustě posypeme pažitkou . Hned podáváme