Polévky

Nejstarší psaný recept na polévku se objevil v Apikurově kuchařce ze 4. století a obsahoval následující složky: pšenice, olivový olej, mleté maso, mozek, pepř, bobkový list, kmín, víno, fermentovaná rybí omáčka.


Žampionová krémová polévka

 

Potřebujeme:

1 velká nadrobno nakrájená cibule, 50 g másla, 500 g nadrobno nakrájených žampionů, muškátový oříšek, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, litr mléka, sůl, pepř

Jak na to:

Zpěníme cibulku, zalijeme ji trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme žampiony, koření, česnek a vaříme asi 20 minut. Nakonec přidáme mléko a krátce povaříme. 

Na talíři zdobíme sekanou petrželkou a nadrobno nasekanými dušenými žampiony.


Hrušková polévka s plísňovým sýrem

 

Potřebujeme:

na polévku 30 ml slunečnicového oleje, 1 cibule nakrájená na drobno, 3 hrušky, zbavené jádřince a pokrájené, 400 ml zeleninového vývaru, půl lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokforu nebo jiného dobrého plísňáku, sůl a černý pepř na karamelizované hrušky50 g másla 2 hrušky nakrájené na plátky

Jak na to:

Na oleji osmaž cibuli, přidej hrušky a vývar a vař asi 8-10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou). Přidej papriku, citronovou šťávu, sýr, osol a opepři dle chuti. 

Trochu nech ochladit, nalej do mixéru a mixuj a pij u toho bílé víno. Přeceď (dobře) a nalej zpět do hrnce, aby se polévka ještě ohřála. 

KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY 
na másle peč hrušky 8-10 minut, dokud pěkně nezhnědnou. pilně hrušky otáčej. 

Nalej polévku do mělkých misek, ozdob karamelizovanými hruškami.

 

 


Filipínská hovězí polévka

 

Potřebujeme:

1/2 kila hovězího masa, 1 paprika, 1 nakrájená cibule , nakrájený zázvor,1 nakrájené rajče, hlávkové zelí, cukrová kukuřice, 4 šálky voda,sůl , glutasol

Jak na to:

1) Hovězí maso vaříme v dostatečném množství vody. Když hovězí maso změkne přidáme zázvor,cibule, kukuřici í, osolíme a přidáme glutasol a vaříme 5 minut. 

2) Přidáme rajče,papriku a hlávkové zelí. Vaříme tak, aby zelenina zůstala jemně křupavá. 

Příloha: 
bilý chléb


Krémová bramborová polévka pro slavnostní příležitosti

 

Potřebujeme:

750 g brambor, 3 menší cibule, 50 g slaniny, 750 ml masového vývaru / klidně z kostky/, kousek másla, olej majoránka, sůl, pepř a 150 ml šlehačky pažitka

Jak na to:

Brambory očistíme, oloupeme. Jednu si schováme na pozdější použití, ostatní nakrájíme na kostičky. 
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, malou část koleček si schováme na později. 
Slaninu nakrájíme na kostičky. 

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme slaninu a cibuli, chvíli zlehka restujeme, pak přidáme brambory a zalijeme horkým vývarem. Okořeníme a vaříme hodně doměkka. Cca čtvrtinu polévky i s brambory odebereme a propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět. Ještě lehce provaříme. 

Na hrubém struhadle nastrouháme schovanou bramboru a důkladně vysušíme v utěrce. 
Na dvou pánvičkách si na oleji dokřupava opečeme strouhanou bramboru a schovaná kolečka cibule. 

Šlehačku ušleháme. 

Polévku nalejeme do talířů nebo polévkových misek, každou porci ozdobíme lžící šlehačky, troškou opečené cibule a brambory a hustě posypeme pažitkou . Hned podáváme

 

 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode